Bir elbisenin üstünüze oturması, terzinin onu sizi düşünerek yaptığı anlamına gelmez. Otu boku üstüne alınma yani.
Yiğit

31 Mayıs 2010

#Female Vocalists - Beth Rowley



Evet. Sonunda uzun süredir aklımda olanı gerçekleştirip müzik hakkında bir şeyler yazabileceğim. Müzik hakkında boş boş yazmak istemediğinden hazırlık yapmam gerektiğini düşünürüm. Ondan dolayı da vakit aldı. Aşağıda bir yerlerde John Mayer yazılacak olarak duruyor mesela. Gerçi bunda finallerin de etkisi var. Zevzekliği bırakıp bu yazının asıl amacına gelelim.

Benim Lastfm'imin taglerinde hep taşan bir bölüm vardır ki o da "female vocalists" etiketi. E müziksel işlere de bununla başlamayı uygun gördüm.

Benim female vocalists fetişim nereden çıktı, oradan başlayalım. Her şey bir gün Yasmin Levy'yi keşfetmemle başladı. Benim için female vocalists deniyorsa müzik tarzı çok çeşitli olabilir, caz, soul, etnik vb gibi. Tür ayrımı yok. Ama neden male değil de female olduğuna gelince asıl iş etnik ve soul kısmıyla ilgili. O tarzların vokalleri arasında bayan vokaller hep daha çok ilgimi çekmiştir. Sebep? Kişisel nedeni bilinmeyen şeyler arasında sebebi. Çok düşünmedim üstüne. Kendi kronolojik sıralamamla değil de, kafama estiği gibi yazacağım tek tek. Bu başlıkta inceleyeceğim melek ise Beth Rowley.





Bazı insanların hani seslerine aşık olursunuz ya, şeklini şemalini bilmeseniz de sesi öyle bir etkiler ki bildiğin aşık olursunuz kapılır gidersiniz. Beth Rowley bunlardan ilki. Kendisi ile tanışmam Lastfm sayesinde oldu. Biraz magazinsel, biraz sanatsal gidelim bakalım.

1981 Lima-Peru doğumlu Beth İngiliz. Evet, o da İngiliz. Sonra neden İngilizlere karşı sempati oluşmasın insanda. Şimdi İngiliz müzisyenlere girersek konu dağılır toparlayamayız. Neyse. Beth 2 yaşındayken İngiltere'ye döner ailesi. Müziğe başlamasında ve bugün yaptığı müzikte ailenin etkisini bariz bir şekilde görebileceğimiz insanlardan. Ailesi blues'dan caza, country'den folk'a bir sürü müzik tarzını dinleyen insanlar. Haliyle Beth de kulağı da bir çok müziğe aşina olarak büyüyor. Müzik yaşantısına profösyonel olarak ilk atılması 16 yaşında kurduğu bir funk, soul, caz grubu ile oluyor. Bundan bir sene sonra Londra'da Ginklik adlı klüpte çalışmaya başlıyor.

Kendisi aynı zamanda bir mektepli. Weston-super-Mare Koleji'nde müzik ve sanat okuyor. Daha sonra 2003'te Brighton Modern Müzik Enstitüsü'e gidiyor. Burada okuduğu zamanlarda aynı zamanda Ronan Keating ve Enrique Iglesias ile geri vokal olarak konserlere, turlara katılıyor. Öğrenimini görürken müziğinin gelişmesine katkı sağlayan isimlerden biri de Carleen Anderson. Kendisi de soul, acid caz tarzı müzik yapıyor, haliyle etkileşim kolay oluyor.

Sonra ise caz saksafoncusu olan Ben Castle (Roy Castle'ın oğlu) ile birleşip Jamie Cullum ile çalışmaya başlıyorlar. Ben Castle'ın da teşvikleriyle kendi parçalarını yazmaya ufaktan başlayıp, 2004'te ilk EP'si olan Beth Rowley'i çıkarıyor. Bunu sonraki senelerde Sweet Hours(2006) ve Violets(2007) izliyor. Violets EP'sinde de yer alan "Nobody's Fault But Mine" şarkısını single olarak çıkardıktan sonra parça iTunes Single of the Week oluyor. Sonra bir kaç sanatçının-grubun çalışmalarında yer alıyor.

Sene 2008 (26 Mayıs) olduğunda ilk albümü olan Little Dreamer'ı piyasaya sürüyor. Oh My Life adlı parçası bundan bir hafta sonra BBC Radio 2 Record of the Week sıfatını kazanıyor. Parça Mart ayının başında ilk olarak çıktığı için en iyi 100 listesine giremiyor.

Albüm için kısa bir özet geçmek gerekirse, sürekli akan ama bir türlü denize dökülemeyen bir ırmağın sonunda tüm biriktirdikleriyle beraber denize dökülmesi gibi diyebiliriz. Kullanılan enstrümanlarla, düzenlemelerle, kayıtlarla ilgili söylenecek fazla bir şey yok. Çok güzel bir iş çıkarılmış ortaya. Şimdilik "keşke şöyle olsaydı" dediğimi hatırlamıyorum bu albüm için. Olduğu gibi güzel.

Gelelim kendisinin bundan sonra yaptığı diğer işlere. Kendisi sinema alanına da ufaktan el atıyor. Keira Knightley'nin oynadığı The Edge Of Love filmine Careless Talk adlı parça ile katkıda bulunuyor. Daha sonra ise 2010'da üç dalda Oscar adayı "An Education" filminde bir sahnede caz sanatçısı olarak klüpte şarkı söylerken görüyoruz kendisini. Video linkinden izleyebilirsiniz. Buraya yüklemeye çalıştım ama 10 defa sorun çıkardı. Sonra tekrar denerim. Son olarak kendisinin ne kadar bulaşıcı olduğunu kanıtlamak amacıyla aşağıdaki resmi ekliyorum. Andaç ve benim Beth Rowley'nin Lastfm sayfasından alınan bir resmimiz.






Bu isimlerse haklarında yazmayı düşündüğüm diğer bayan vokaller. Unutmayayım diye burada saklı kalsın.

Norah Jones
Melody Gardot
Beth Rowley
Concha Buika
Madeleine Peyroux
Katie Melua

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder